صنعت بیمه و پایداری

نخست / پژوهش / صنعت بیمه و پایداری

لیلی نیاکان

هیات علمی پژوهشکده بیمه و سرپرست دفتر بیمه اتکایی و کاهش ریسک صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان

یکی از مفاهیم کلیدی در اقتصاد و مدیریت کسب‎وکار، پایداری[1] است. نخستین بار، دانشمندان محیط زیست بودند که به مفهوم پایداری توجه کردند و این اصطلاح، به‎تدریج در سایر حوزه‌های مدیریتی نیز فراگیر شد و جایگاه خود را پیدا کرد. پایداری یعنی که همزمان با کسب سود امروز، به اثرات بلندمدت فعالیت خود و دوام منابع برای بهره‎برداری در آینده هم فکر کنیم.

منظور از توسعه پایدار، توسعه‌ای است که نیاز نسل فعلی را بدون به‎خطر انداختن توانایی نسل‌های آینده در تأمین نیازهایشان برآورده می‌کند. اهداف توسعه پایدار[2] (SDGs) مجموعه‌ای از اهداف هستند که به نسل آینده مرتبط می‌باشند. رؤسای دولت‌ها، نمایندگان بلندپایه نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد و جامعه مدنی در سپتامبر ۲۰۱۵ گرد هم آمدند و در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دستور کار توسعه پایدار را تصویب کردند. این دستور کار که جایگزین اهداف توسعه هزاره شد، شامل ۱۷ هدف اصلی است. توافق‎نامه پاریس و اهداف توسعه پایدار، مبنای مسئولیت جامعه بین‎الملل در حرکت به سمت یک اقتصاد بدون انتشار گازهای گلخانه‎ای و جامعه‎ی عادلانه‎تر است. در چنین زمینه‎ای، تامین مالی یک عامل توانمندساز کلیدی برای حصول به اهداف سیاستی مذکور است. چارچوب‎هایی نظیر تامین مالی پایدار، تامین مالی سبز، تامین مالی اقلیمی و … در حال ظهور بوده و تلاش برای تبدیل شدن این روش جدید تامین مالی به‎ جریان فکری حاکم، مورد حمایت سیاست‎گذاران می‏باشد. با این حال، عمدتاً رابطه بین تامین مالی و پایداری در یک‎ جهت تحلیل شده و بر نقش کلیدی تامین مالی در حصول به اهداف اقلیمی، محیطی و اجتماعی تمرکز شده است. در مقابل، به ارزیابی تاثیرات احتمالی ریسک‎های مرتبط با پایداری بر فعالان و بازارهای مالی کمتر توجه شده است؛ به‎عبارتی، عواملی نظیر تغییر اقلیم، تخریب محیط زیست یا نابرابری اجتماعی، چگونه به همراه سایر عوامل می‎توانند موجب ریسک‎های مالی جدید شوند؟

نادیده‌گرفتن اهمیت تاثیر ریسک‎های مرتبط با پایداری بر فعالان مالی می‏تواند دو اشکال اساسی داشته  باشد. از یک سو، می‎تواند منجر به ارزیابی ضعیف از تعهد بخش مالی به حمایت از انواع سرمایه‌گذاری‎های پایدار، به‌ویژه در مناطق جغرافیایی و بخش‎های اقتصادی که انتظار می‌رود تاثیرپذیری بیشتری از ریسک‎های مرتبط با پایداری داشته باشند بشود؛ شرایطی که در آن ممکن است بانک‎ها و شرکت‎های بیمه، به دلیل امکان تحقق ریسک‎های هم‎بستۀ  مرتبط با پایداری، از پذیرش ریسک‎های مالی مضاعف سر باز ‎زنند. مثالی از این مورد، خودداری شرکت‎های بیمه از بیمه کردن خانوارهای ساکن در مناطقی است که در معرض ریسک فزاینده سیل قرار دارند. از سوی دیگر، کم‎برآوردی احتمالی بانک‎ها و شرکت‏های بیمه از تاثیر بلندمدت ریسک‎های مرتبط با پایداری بر کسب‏وکار آنها، می‏تواند در نهایت با سیستمیک و گسترده شدن این کم‎برآوردی، به ثبات مالی آنها صدمه وارد کند. در حال حاضر شواهد اندکی درخصوص میزان دارایی‎های فعالان بخش مالی که درمعرض خطر تغییر اقلیم و سایر ریسک‎های مرتبط با پایداری قرار دارند، همچنین راهبردهای ممکن برای ادغام ریسک‎های مرتبط با پایداری در چارچوب‎های موجود مدیریت ریسک و طرح‎های قیمت‎گذاری، موجود است.

صنعت بیمه یکی از اجزای بازار مالی است که توسعه آن، از عوامل مهم توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور محسوب می‏شود. عملکرد بیمه به‌شدت با پایداری مرتبط است. بیمه در شاخه زندگی و بازنشستگی، ریسک‌هایی جدی‌ که برای رفاه انسان وجود دارد را پوشش می‌دهد. در شاخه بیمه غیر زندگی، بیمه‎گران از مشاغل و اشخاص در برابر ریسک‌های دارایی، زیان درآمدی و مسئولیت در مقابل شخص ثالث محافظت می‌کنند. بیمه برای اقتصاد پایدار امری ضروری است. بدون آن، کسب‌وکارها و اشخاص قادر به مدیریت ریسك و محافظت از دارایی‌های خود نخواهند بود. علاوه‎بر این، با حق بیمه‌های دریافت شده، بیمه‎گران از طریق سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجه خود، یکی از مشارکت‌کنندگان اصلی اقتصاد هستند و این امکان را فراهم می‌کنند تا پروژه‌ها و عملیات عمرانی در سطح گسترده‌ای انجام شوند. سهم صنعت بیمه در توسعه پایدار مربوط به سه نقش اصلی یعنی تحمل ریسک، مدیریت ریسک و سرمایه‌گذاری نهادی است. مسائل اساسی مربوط به توسعه پایدار شامل 1) تغییرات و رویدادهای شدید آب‎وهوایی، افزایش آسیب‌پذیری نسبت به بلایای طبیعی، 2) تخریب منابع طبیعی، 3) کمبود آب، 4) آلودگی محیطی، 5) عدم دسترسی به بیمه، 6) افزایش نابرابری اجتماعی، 7) حقوق بشر، 8) استانداردهای کار، 9) سالخوردگی جمعیت، 10) خطرات بهداشتی در حال ظهور، 11) اعتماد و مسائل مربوط به شهرت، 12) عدم پاسخگویی و شفافیت و 13) رفتار ناعادلانه با مشتریان می‏شود. صنعت بیمه در پی یافتن راه‌های جدیدی برای پاسخگویی به نیازهای متنوع افراد، دولت‌ها و شرکت‌های تجاری و حمایت از توسعه پایدار در ارتباط با بلایای طبیعی، دسترسی به خدمات و محصولات مالی، جمعیت‌های سالخورده و نیازهای بیمه‎ای و سرمایه‌گذاری در اقتصاد سبز است.

ازآنجاکه صنعت بیمه با بخش‏های مختلف اقتصاد در تعامل است، برای تشویق رفتار پایدار به‌واسطه ذی‎نفعان خود پتانسیل قابل توجهی در اختیار دارد. در صنعت بیمه، منافع اقتصادی و رویکردهای عملیاتی با پایداری کسب‌وکار شرکت‌های بیمه متناسب و هماهنگ می‌شود. بااین‌وجود، بسیاری از مسائل مربوط به پایداری زیست‌محیطی، اجتماعی و راهبری[3] (ESG)، ازجمله تغییرات آب‎وهوایی، بقای شرکت‏های بیمه را تهدید می‌کند. تغییر اقلیم بر ماهیت و کمّیت ریسک‌های شرکت‌های بیمه اثر می‌گذارد. بارزترین تأثیر تغییر اقلیم در بخش بیمه، افزایش خسارات ناشی از اموال بیمه‌شده در اثر وقایع شدید آب‌وهوایی خواهد بود. دومین حوزه اصلی متأثر از تغییر اقلیم، مربوط به سرمایه‌گذاری، به‌ویژه مدیریت دارایی‌های بلندمدت در مؤسسات مالی است. صنعت بیمه به‌طور سنتی دیدگاه خود در مورد ریسک را براساس سوابق تاریخی وقایع  مبتنی بر ریسک، بنا نهاده است. تغییر اقلیم هم تهدیدی کوتاه‌مدت (نزدیک) و هم بلندمدت برای ارزیابی ریسک و صنعت بیمه می‌باشد که به‌طور بالقوه بر صدور بیمه‌نامه و پرداخت خسارت (عملیات بیمه‌گری)، مدیریت دارایی و استراتژی کسب‌وکار اثر می‌گذارد. موفقیت، یا عدم موفقیت در سازگاری/ انطباق با تأثیرات تغییر اقلیم، هم به عملیات بیمه‎گری و هم سرمایه‌گذاری شرکت‌های بیمه مرتبط خواهد بود.

امروزه بسیاری از شرکت‎های بیمه در جهان در تلاش برای نیل به اهداف توسعه پایدار هستند. در ژوئیه سال 2018، مجمع جهانی بیمه پایدار و انجمن بین‎المللی ناظران بیمه به‎طور مشترک بیانیه جامعی در مورد ریسک‎های ناشی از تغییر اقلیم برای بخش بیمه منتشر کردند. در این بیانیه بر سه ریسک فیزیکی، مسئولیت و گذار تاکید شد. ریسک‎های فیزیکی ناشی از شرایط و فجایع شدید آب‎وهوایی می‎تواند بر تعهدات بیمه‌ای تأثیر بگذارد و فعالیت‎های اعتباری و وام‎دهی را برای دارایی‎های واقع در مناطق پر ریسک تحت تأثیر قرار دهد. ریسک‎ مسئولیت شامل ریسک ادعاهای خسارات آب‏وهوایی و همچنین ادعاهای مستقیم علیه بیمه‎گران برای عدم مدیریت ریسک‎های اقلیمی است. ریسک‎های گذار، ناشی از اختلالات و تغییرات مرتبط با انتقال به یک اقتصاد کم‎کربن است که ممکن است بر ارزش دارایی‎ها یا هزینه‎های فعالیت بنگاه‎ها تأثیر بگذارد. ریسک‎های گذار ممکن است با تغییر خط مشی‎ها، پویایی بازار، نوآوری‎های تکنولوژیکی یا عوامل شهرت ایجاد شود.

کتاب “پایداری و ریسک‎های مالی؛ تاثیر تغییر اقلیم، تخریب محیط زیست و نابرابری اجتماعی بر بازارهای مالی[4]“، از سری مطالعات انتشارات پالگریو درخصوص تامین مالی موثر[5] است که با تمرکز بر مباحث مربوط به پیوند بین ریسک‏های مرتبط با پایداری و ریسک‏های مالی در موسسات مالی به‎ویژه شرکت‏های بیمه، در آگوست 2020 منتشر شده است. با توجه به اهمیت مباحث پایداری در امور مدیریت و راهبری شرکتی بانک‎ها شرکت‏های بیمه، ترجمه این کتاب انجام شده و از طریق انتشارات پژوهشکده بیمه در اختیار علاقه‎مندان قرار دارد.

 

[1] Sustainability

[2] Sustainable Development Goals

[3] Environmental, Social and Governance Stability

[4] “Sustainability and Financial Risks; The Impact of Climate Change, Environmental Degradation and Social Inequality on Financial Markets”, Edited by Marco Migliorelli & Philippe Dessertine.

[5] Impact Finance